Oude liefde roest niet: 50 jaar Durendael!

Foto's: Margo van de Pas

Op vrijdagavond 4 oktober ontmoetten jong en oud elkaar in het gebouw aan de Van Kemenadelaan 5 in Oisterwijk. Ruim 1700 oud-leerlingen en (-) medewerkers hadden zich ingeschreven voor de reünie ter ere van 50 jaar Durendael. Van heinde en ver kwamen ze naar hun oude school.

‘Hé hoe ist?’ klonk het veelvuldig in de ontvangstruimte. Daar kregen de bezoekers een naamsticker en consumptiemuntjes uitgereikt. Al gauw zochten jaargenoten elkaar op in de daarvoor ingerichte lokalen. Speciaal voor dit feestje waren er collages gemaakt van de fotoboeken en archieven van Durendael.

‘O kijk daar!’ roept Mieke tegen Lucky. ‘Dat zijn wij! Weet je nog, dat brugklaskamp?’ De dames van de eerste lichting uit 1973 bewaren warme herinneringen aan hun middelbare schooltijd in Oisterwijk. Mieke woont intussen al heel lang in Noord-Holland. Speciaal voor de reünie heeft ze een hotel in het Brabantse geboekt.

Lucky en Mieke weten het nog goed: de verhalen over de legendarische zuster Theonee (wij zeiden steevast ‘Koffie O Ja!’ grinnikt Lucky). ‘Ze gaf geschiedenis en Nederlands en was heel streng! Als je iets mispeuterd had, moest je op je knieën onder de banken de kauwgom van de vloer afkrabben met je nagels. Bij een 6,7 of lager kwam ze bij je thuis! Ik zie haar nog zo met haar Dafje bij ons de straat inrijden!’

Naast zuster Theonee herinneren ze zich ook nog zuster Redempta, meneer Bookelmann en een leraar die bij elke volgende leerling de straf verdubbelde. De laatste moest hem dan trakteren op chocoladebollen. Het was een mooie tijd vinden de dames. Na 25 jaar geen contact meer, vonden ze elkaar via Facebook terug. Nu staan ze samen op de reünie. ‘Vroeger waren we altijd met zijn vijven, hier staan we samen op de foto’, wijst Mieke.

In het studiecentrum staat onze eigen Elly paraat met haar camera om oude klasgenootjes opnieuw samen op de foto te zetten. Daaronder zijn  ook de schoonzusjes Mariëlle en Lonneke. In 1985 zaten ze samen in de klas. Bij het uitgaan in jongerencentrum Trappaf viel Lonneke voor broer Kees. Ook hij mag op de foto. ‘We gaan snel verder, want we willen ook nog wat oud-leraren zien.’ En weg zijn ze. Misschien wel op weg naar de ‘les’ van meneer Gerritse!

In een ander lokaal staat een groepje jongens en meiden die de school nog niet zo heel lang geleden verlaten hebben. Romy, Inge, Joyce en Amber bewonderen het Durendael monopolyspel. Vooral de ‘gevangenis’ met meneer Van de Broek leidt tot veel hilariteit. Het spel is gemaakt door de huidige leerlingen van het vwo, onder regie van  meneer Jansen van levensbeschouwing. ‘O ja, die kennen we nog wel’, lachen de dames.

Even verderop is een groepje jongens van dezelfde leeftijd op zoek naar meneer Arts. ‘Dat was echt een toffe mentor’ vinden ze. ‘Hopelijk is hij er vanavond ook.’ Dan klinkt er opeens veel geluid vanuit de bomvolle aula waar de docentenband is aangetreden. Vol verve zetten zij samen met zangeressen mevrouw Van der Sterre en mevrouw Groenen een spetterend optreden neer. Ook meneer Leermakers van wiskunde laat van zich horen. Extra leuk is de reünie van oud BLACK-leden.

De organisatie van deze avond was in handen van een enthousiast team Durendaelers, inclusief de leerlingenraad. Heel leuk maar ook heel intensief om dit zo samen te doen, vinden ze. Op naar de volgende 50 jaar!