Roel Wouters, oud-leerling van Durendael (2015) is vrijdagavond 19 februari te gast bij het NPO-programma ‘Op 1’. Roel studeert momenteel Biologie aan de Universiteit Leiden en doet daar onderzoek naar slangengif en de evolutie van slangen. Hierover publiceerde hij onlangs in het toonaangevende blad ‘Science’. Maar het begon allemaal op Durendael…..
Slangen in net biologielokaal
‘Tijdens het vak Science for Public Understanding in 5vwo van meneer Gielen, richtte ik samen met twee studiegenootjes een oud terrarium opnieuw in, in het biologielokaal op Durendael. Daarin gingen we slangen houden. Twee rode rattenslangen, Jane (Goodall) en Gregor (Mendel), beide vernoemd naar invloedrijke biologen. Voor mij zijn die slangen op Durendael de start van mijn passie, hobby en fascinatie voor (giftige) slangen. Vandaag de dag zorg ik op m’n studentenkamer in Leiden nog steeds voor Jane en Gregor. Inmiddels hebben zij gezelschap gekregen van vijf andere slangen.’
Een reis om de wereld
In de tussentijd heeft Roel al de halve wereld afgereisd en samengewerkt met veel vooraanstaande professoren en biologen. Hij sprak op een groot congres in Amerika, publiceerde over zijn bevindingen in Kijk Magazine en staat nu dus op de cover van Science. Maar biologie begint eigenlijk in het veld. Roel vertelt:
Op zoek naar slangengif
‘In 2016 maakte ik met Jip Leermakers (ook oud-Durendaeler) een reis door de regenwouden van Bolivia op zoek naar wilde dieren waaronder ook meterslange anaconda’s. Sindsdien ben ik in veel landen geweest (o.a. Peru, Zuid-Afrika, Borneo, Verenigde Staten, Suriname) op zoek naar dieren, en slangen in het bijzonder. In 2018 deed ik samen met studiegenoot Jory van Thiel onderzoek naar het gif van spugende cobra’s en de werking van dat gif op de ogen. We zijn toen in Nederland en Duitsland cobragif gaan verzamelen (bij dierentuinen, particulieren) en hebben cobragif getest op een model voor oogirritatie. Uiteindelijk zijn onze onderzoeksresultaten gepubliceerd op de cover van het wetenschappelijke tijdschrift Science, een droom voor elke biologiestudent!’
Volg je passie!
Roel heeft ook nog wat tips voor leerlingen die het moeilijk vinden een studiekeuze te maken. ‘Volg je passie en je interesse, er zijn geen foute keuzes! Ik koos voor biologie en ik had nooit gedacht dat ik zoveel van mijn passie kon ontwikkelen binnen mijn studie. Een jaartje meer studeren (of twee) is helemaal geen ramp en doe ook zeker dingen buiten je studie om, zelfs als dit soms een klein beetje vertraging geeft, uiteindelijk leer je ook ongelofelijk veel van die ervaringen en soms leidt het tot mooie dingen, zoals ik nu ervaren heb. Oja, en pas op met slangen, ze kunnen lelijk bijten en sommige zijn nog levensgevaarlijk ook!