Nieuws : Internationale avond tto in geuren en kleuren
Internationale avond tto in geuren en kleuren
Locatie: Durendael

Op maandag 12 juni vond de laatste internationale avond van dit jaar plaats op 2College Durendael. Alle leerlingen van de onderbouw tto sloten het jaar gezamenlijk af met een zelfgemaakt buffet en een spetterende presentatie voor hun ouders. In geuren en kleuren vertelden zij over hun eigen reisbureau of experiment en brachten zo de typische tto-vaardigdheden (onder meer presenteren, confidence in English en creativiteit) in de praktijk.

Klas 1: Tourism around the world
De leerlingen van klas 1 hebben deze avond hun eigen reisbureau ingericht. Ze hebben per groepje een eigen land gekozen en laten de bezoekers met veel enthousiasme de toeristische highlights zien. De leerlingen hebben duidelijk veel zorg besteed aan hun presentatie, die volledig in het Engels gaat.


Maud uit 1-vwo van travelagency TAGA (dat staat voor: Turkey, Azerbeidzjan, Georgia, Armenia) heeft gekozen voor tto omdat ze een extra uitdaging zocht. ‘En voor de reisjes natuurlijk’, voegt ze er snel aan toe. ‘De moeilijkste vakken vind ik aardrijkskunde en geschiedenis, omdat je daar hele lange teksten in het Engels moet lezen. Maar verder valt het wel mee.’ Haar klasgenoten Floor en Prince Will proberen in de tussentijd de bezoekers te overtuigen van het boeken van een reis bij TAGA.


JJente heeft een prachtige vlaggenlijn van alle Scandinavische landen gemaakt. Op de tafel voor haar liggen allemaal brochures. ‘Ook zelfgemaakt’,  vertelt ze. ‘Ik vond deze opdracht eerst wel een beetje spannend, maar nu valt het mee. Ik denk dat ik er later veel aan heb.’ Haar moeder vertelt: ‘Mijn dochter heeft op de basisschool weinig Engels gehad, maar ze was wel altijd heel goed in samenwerken. De keuze voor tto was dan ook een bewuste.  Ze heeft nu veel huiswerk en toetsen, maar leert er ook heel veel van. Het gaat haar steeds makkelijker af. Ik ben heel trots als ik zie hoe zelfstandig ze is.’

Klas 2: Sustainability in Tourism
In klas 2 hebben de leerlingen onderzocht waar je het beste op een duurzame manier op vakantie kunt gaan. Net als in jaar 1 leiden de leerlingen de bezoekers rond in hun eigen reisbureau.

Debbie en Gitta werken deze avond voor reisbureau Indotravel. Ze zitten allebei in het tweede jaar havo-tto en zien er prachtig uit in hun traditionele Indonesische gewaden. Beide dames dragen een zogenaamde ‘kebaya’. Debbie legt uit dat deze kleding op een duurzame manier gemaakt wordt van de plastic soep in de oceaan. Ze hebben de kleding geleend van hun familie uit Indonesië. ‘We hebben voor tto gekozen, omdat we later misschien in het buitenland willen studeren. En Engels is daarbij een handige taal, vertelt Gitta.

Isa en Hila hebben uitgezocht hoe het zit met de duurzaamheid bij de restaurants en de toeristische attracties op de Indonesische eilanden. Isa vertelt over het ‘sustainable rice platform’ en de zogenaamde ‘organic restaurants’ op Bali. ‘Presenteren vind ik moeilijk’,  begint ze, ‘maar het gaat nu steeds beter. We doen dit drie keer per jaar en ik merk dat mijn Engels echt vooruit gaat.’ Hila is zelf van Afghaanse afkomst. Thuis spreekt ze twee verschillende Afghaanse talen en Nederlands. En op school Engels, Frans en Duits. ‘Ik ben dus met recht meertalig,’ grapt ze.

Klas 3: Science Fair
In klas 3 zijn de leerlingen in de afgelopen weken bezig geweest met het inhoudelijk organiseren van een Science Fair. Ze hebben per groepje een wetenschapper uitgekozen en de bijbehorende theorie of uitvinding uitgewerkt in experimenten. 

Het was veel werk om deze robotarm te bouwen’, vertelt Marieke. Deze hydraulische arm werkt volgens het principe van de wet van Boyle’, legt Marieke uit.  Samen met Jis en Tim laat ze zien hoe je de robotarm kan bedienen door middel van vloeistoffen. ‘Als ik het spuitje indruk, is er minder volume en verhoog ik de druk. Daardoor ontstaat er beweging.’ De vader van Tim reageert: ‘Dit is een erg leuke opzet. En je ziet ook de vooruitgang in de Engelse taal. Soms hoor ik hem thuis wel eens zuchten: Hoe zeg je dit in het Nederlands?’

Een stukje verderop demonstreren Jessica en Anne de ‘non-Newtonion fluid’. Dit is een oplossing die zich niet gedraagt volgens de wet van Newton. In vloeiend Engels legt Jessica uit hoe het zit met de viscositeit van het mengsel op de trilplaat. De moeder van Anne is onder de indruk. ‘Dit is iets totaal anders dan de opdrachten van de voorgaande jaren. Je ziet het niveau echt omhoog gaan. Ze zijn nu veel zelfverzekerder.’